Vienerdej

Vienerdej

1 potte Mælk, cirka 5 û Mel, 3 û Smør, 30 Kvint Gær, 30 Kvint Sukker, 6 Æg, Kardemomme…

Sådan lyder opskriften på wienerdej i min morfars gamle håndskrevne konditorbog fra 1920. Han var 15 år, da han kom i lære. Efter hvad min kære mor siger, så blev lærepladsen udelukkende valgt på grund af hans forkærlighed for at gå sent i seng og stå sent op! Rent faktisk ville han selv hellere male, tegne og spille violin. Men det er en anden og længere historie. Nedenfor et link, så I selv kan forlyste jer med opskrifterne.

http://jordfygning.dk/E-Books/Bageopskrifter_Endelig_version/#/Chapter_1

Min søster, Maria, og jeg fandt bogen, da vi tømte vore forældres hus, som lige er blevet solgt, efter mine forældre er flyttet i pensionistbolig.

Det var en sær følelse at gå rund i det halvtomme hus, hvor de har boet i mere end 35 år. Det bør her indskydes, at begge mine forældre er samlere af natur, samtidig med at de begge har malet i mange år, så der var rigeligt med gods at tage stilling til, selv om de havde fået meget med sig i den nye og mindre bolig.

Begge er nu ved skrantende helbred og med flere skavanker, så det var nu op til os unger, at tage stilling til, hvad der skulle gøres med de resterende bøger, møbler og malerier, samt andet gods, som uforklarligt blev ved med at dukke op i skabe og skuffer. En udfordring, som både var spændende og interessant, men som naturligt også gav os nogle frustrationer, når vi indimellem blev usikre på, hvad der var bedst at gøre.

Men sjove ting dukkede op i form af gamle dokumenter og breve, sjove lejlighedssange, en næsten antik kødhakkemaskine og ditto brødmaskine, gamle fotos af oldeforældre og tipoldeforældre, en gammel pelskrave, den gamle hånddrevne symaskine, tipoldefars lange merskumspibe, og farmors gamle kogebøger. Der var nok at tage fat på, så vi kedede os ikke.

Min søster pakkede picnickurv hver morgen, inden vi tog derned, så vi havde friske forsyninger til at holde humør  og tempo oppe med, og selv om vi knoklede, så var det for mig en fantastisk gave, at gå i flere dage sammen med min søster og genopleve barndom og minder.

Så kære Maria, en stor tak til dig for nogle herlige og sjove dage.