Novemberbesøg i Julemandens Værksted

Her i midt november, hvor det rusker i træerne, regnen siler ned, og dagene for alvor er blevet korte og mørke, så er redaktionen så småt begyndt at vende blikket mod julen, for ikke helt at miste det gode humør ovenpå den dejligt lange sommer.

Det er en travl tid i julemandens værksted, hvor Deres udsendte i år har været på besøg for at smugkigge på årets pakker og trends. Vi har forsøgt en del gange at få et møde med Julemanden selv, men han er kontinuerlig på farten, fristet af billige flybilletter, så vi har i stedet fået lov at få en hurtig gennemgang i værkstederne sammen med overnisse Julius Langskæg.

Julius Langskæg er en alvorligt udseende nisse, med mørke briller, hurtige bevægelser og hastige åndedrag, hvor man aner antydningen af stress, men det er jo også svært at nå det hele, og ansvaret ligger tungt på hans skuldre. Om de generelle trends i år siger han, at det drejer sig om inspiration og fordybelse, ligesom der også er stor interesse for wellness oplevelser.

Vi går gennem de store pakkeafdelinger for småbørn, hvor legetøjet hober sig op til alle sider, og der er en heftig aktivitet af yngre nisser, der pakker og binder sløjfer på årets julegaver til tumlinge-alderen. Julius Langskæg forklarer om årets trend for tumlinge, at der er fokus på læring, selv om der stadig leveres en del traditionelle gaver, der blot skal glæde de små og sikre god leg. Værkstedet modtog i år en særlig skrivelse fra Undervisningsministeriet om at der skal puttes læring i hovederne på de små, så snart kravlestadiet er overstået. Så de ansatte gør hvad de kan for at overholde retningslinjerne.

Vi når lige et hurtigt kig ind i skoleelev sektoren, hvor der pakkes endnu mere læringskorrekt materiale, men da jeg får øje på en større stabel små røde bøger med påskriften ”den lille røde for skoleelever” får jeg et lidt undvigende svar og et skævt blik fra Julius Langskæg med forklaring om, at det er en lille ekstra gave om farvelære, der skal tilgodese kreativ tankegang. Han haster hurtigt videre, inden jeg når at kigge mere.

Værkstedet har en særlig afdeling for politikere, som jeg meget gerne vil bruge lidt tid på. Julius kigger på sit ur på mobiltelefonen, og giver mig så et kvarters tid alene med Undernisse Nis  Flipskæg, mens han selv tjekker forældreafdelingens pakkeborde, hvor meditations-, koge- og antistressbøger ligger i store stabler.

Nis Flipskæg tager mig rundt i politikerafdelingen, og jeg noterer her, at der i stor udstrækning lægges overordentlig stor vægt på inspiration og fordybelse for politikerne.

Således noterer jeg, at Christine Antorini får en bog af Hans Henrik Knoop –  ”Leg og Læring” sammen med et abonnement på fagbladet Pædagogen. Özlem Cekic får Machiavellis ”Fyrsten”; Bjarne Corydon får ”Den Lille Prins” af Saint Exupery og en indrammet tegning af en lang næse fra en tidligere medarbejder i DONG, og Carsten Hansen får en lidt slidt udgave af Henrik Pontoppidans ”Fra Hytterne”. Vores statsminister Helle Thorning får et særtryk af Astrid Lindgreens ”Emil fra Lønneberg”, hvor Emil redder festen på fattiggården. Der arbejdes stadig på en løsning til en gave til Mette Frederiksen, men endnu er der ikke afklaring. Det er en vanskelig sag, sukker Nis Flipskæg.

Ved de radikales pakkebord er der næsten mørkelagt, men Nis Flipskæg fortæller, at de arbejder med flere løsninger i øjeblikket, hvor bl.a. den nye bog om Mørkelygten indgår, og ligeledes en nyindspilning af ”Skæbnesymfonien” med Danmarks Radios Underholdningsorkester. En fin lille CD, som let kan gå i en håndtaske.

Ovre i LA hjørnet bugner gavebordet med bl.a. et antikt eksemplar i guldtryk af Charles Dickens bog ”Et Juleeventyr” med en pakkeseddel påført Joachim B. Olsens navn. Ved siden af ligger en flybillet til USA og guidet rundtur med vægt på løn og personalegoder på Henry Ford museet til Anders B. Samuelsen; og endnu et smukt indbundet værk ligger klar til Ole Birk Olesen – det er ”Vredens Druer” af John Steinbeck. Ja, det er dyre pakker, sukker Nis Flipskæg, men der skal jo noget til, hvis vi skal kunne matche de flotte gaver fra Saxo Bank.

Der er dog også tænkt på de tidligere politikere i regeringen, så jeg noterer at Nadeem Farooq får de samlede værker af Martin Andersen Nexø, mens pakkebordet ser underlig tomt ud, hvor Margrethe Vestagers pakker skulle ligge. Nis Flipskæg sukker dybt, og forklarer, at der ikke var flere penge tilbage. Men sådan er det jo! De arbejder dog på at finde et billigt brugt eksemplar af Dorte Kollos ”Greven fra Luxembourg”.

Ved de konservatives pakkebord er der en del forvirring, så vi går hurtigt videre, så pakkenisserne kan få fred til at finde ud af, hvem der stadig er i partiet.

I værkstedets ene hjørne er der ved at blive pakket en stor havenisse ind til Pia Kjærsgård sammen med en bog om kjoler, og en lille boggave til Kristian Thulesen Dahl. Jeg noterer mig, at det er ”Tanker for det Nye Årtusinde” af Dalai Lama. Ellers er der noget rodet på bordet, og Nis Flipskæg fortæller, at det er fordi afdelingen stadig diskuterer, om hvad der bedst vil kunne inspirere.

Ved det store bord for Venstre politikere, ligger der et lidt halvslidt jakkesæt med en mærkat fra Røde Kors, og ovenpå ligger der et hæfte om ølbrygning. Nis Flipskæg forklarer, at der var ikke flere penge på tøjkontoen, så de måtte i genbrugsbutikken efter Lars Løkkes gave. Derfor også den lille tillægsgave. Inger Støjbergs DVD gave med Wilhelm Mobergs ”Udvandrerne” er også lige ved at blive pakket ind.

Mit tildelte kvarter må være opbrugt, for Julius Langskæg står og tripper i døren, og jeg siger tak for rundvisningen til Nis Flipskæg, mens jeg på vejen ud skæver til de borde, hvor jeg ikke nåede hen, og lige når at se, at der ligger gavekort til et forkælelses traktement på et gammelt velrenommeret konditori i city for Johanne Schmidt og Pernille Skipper. Nis hvisker til mig, at de to søde piger har arbejdet så hårdt i år, at de fortjener et lille pusterum.

Med Julius fortsætter turen i lyntempo, og jeg når lige at notere, at Kronprinsen får en oplevelsesdag med udlevering af julepakker til fattige familier, at Dronningen udover det årlige rygestopkursus også får en ny akvarelblok, og at Joachim får gavekort til genbrugsbutikken, så der kan købes møbler til den nye bolig.

Julius har stor fart på gennem erhvervsafdelingen, hvor der står lange rækker af sidste udgave af ”Grænser for Vækst”, og der ligger en del premierebilletter til den nye film af Per Fly om ”Pelle Erobreren”, og vi næsten løber videre til afdelingen for plejekrævende pensionister, hvor der forventes at blive pakket langtidsholdbart juleknas og julegløgg til almindelig opmuntring.

I afdelingen for kontanthjælpsmodtagere, syge og ledige er der en betydelig knurren i krogene. Gavebudgettet er så lavt, at der er er oprørsstemning blandt nisserne , som overvejer at nedlægge arbejdet eller gå på hugst i politikerafdelingen, indtil der kommer en fuld og dækkende løsning.

Julius ser bekymret ud, hoster let og bringer mig hurtigt videre til forsendelseskontoret. Efter en lille forfriskning med varmt juleøl, så bukker han let, tager afsked og sender mig af sted med et venligt håndtryk og ønsket om en glædelig jul.