Små hænder, plaster og overskudsenergi

Min 1½ uge i Brahetrolleborg Børnhave i starten af august.

Middagssolen bager ned over børnehaven, hvor der med snilde og omhu er fastgjort flere mørke velourduge til de 2 store parasoller, så der kan være skygge over sandkassen, hvor de allermindste med bare tæer hygger sig med spande, sigter og forme, afskærmet fra den værste hede og indsmurt i solcreme på alle de bare steder. I midten af sandkassen står den højt elskede vandbane, som sikrer lidt køligt vand til at fugte sandet og samtidig udløser lidt forventet vandpjaskeri, som det lige nu er mit job at styre igennem, uden at børnene bliver våde på tøjet. Det er jo ikke muligt at etablere ordentlige bygningsværker i tørt sand – lidt væde skal der til, så fundamentet kan sikres, og vand er nu sjovt at lege med.

Det er sidste dag i huset med den grønne drage på gavlen, og jeg er allerede nu fortrolig med de daglige rutiner og de nødvendige gøremål på gul og grøn stue, godt hjulpet af utroligt søde og erfarne kollegaer og alle de små hænder og stemmer, som dagligt og generøst har tilbudt mig, den nytilkomne, deres ekspertise og vejledning, og samtidig har krævet mit nærvær, min kreativitet og udfordret min psykologiske kunnen, når konfliktløsning eller coaching var nødvendig.

Mine oplevelser har været mange og alsidige og rækker lige fra at tørre krummer op efter frokosten, trøste, justere cykelsæder, binde snørebånd, læse historier, berolige forældre, og til at løse alvorlige konflikter og lappe skrammer med hæfteplaster.

Jeg er blevet ”tydelig” i min tale og adfærd. De første dages tøvende og usikkert famlende ”Det må du ikke”  er nu blevet til ”Så stopper du” med beslutningsdygtig stemme og hurtig handling. Mine første dages træthed og forvirring er nu afløst af glæden ved at se børnenes udvikling og det overskud, der kommer af at kende rutinerne og børnene individuelt.

Jeg er overvældet over at mærke og se al den omsorg, der dagligt strømmer fra pædagogerne til børnene. Den aldrig svigtende kærlige tilgang, som gør at livet her bag den grønne drage udfolder sig med stor glæde og energi.

Der går ikke mange sekunder fra et barn er faldet og til det bliver samlet op og trøstet. Konflikter bliver ikke overset, men løst i stedet med kreativitet og aktiv lytning, hvor børnene selv bliver inddraget i løsningen. Har barnet glemt sin mad eller tøj, så findes der en løsning. Er der problemer i hjemmet, så gøres der ”lige det lille ekstra” for at barnet får lidt ekstra omsorg. Der males i glade farver på væggene, der hekses med små budgetter, der leges og synges, der trænes udvikling for barnet både fysisk og mentalt, og der er plads til sjove, skægge indfald og latter.

Tak til alle i Brahetrolleborg Børnehave for halvanden dejlig uge i starten af august. Det har været forrygende sjovt og dejligt!